Veganske jedi izključujejo vsa živila živalskega izvora in postajajo vse bolj priljubljene. Zgrešeno je misliti, da jih je težko pripraviti in da potrebujemo posebne sestavine, kot so kokosovo olje, agavin sirup, tofu, sejtan, chia semena, …
Pri Kunstlju, kjer prisegamo na domače in lokalno, se v ponudbi tradicionalnih slovenskih jedi najde veliko takih, ki narišejo širok nasmešek na obraz vseh ljubiteljev veganskih jedi.

Vrtna solata z jabolki in orehi
Svežina solate skupaj z rahlo kislostjo gorenjskih jabolk in medenim okusom orehov ustvarijo odlično jed, ki vas osveži in nasiti. Svežo solato nam dostavi Grega iz lokalne trgovine 18sedem3, jabolka pa prihajajo iz sadjarstva Pr Jernejc iz Hraš, ki nas zalaga tudi z domačim jabolčnim sokom. Sok je odličnega okusa, saj ga na kmetiji izdelujejo z uporabo pasterizatorja na drva.

Gobova juha
Domača gobova juha je klasika slovenske kulinarike. Pogosto ni primerna za vegane, če vsebuje smetano živalskega izvora. Pri Kunstlju jo pripravimo na osnovi krompirja, pražene čebule, čisto malo česna in seveda gobic. Juhica je tako v osnovi brez glutena in primerna za vegane, saj smetano običajno dodamo tik preden jo postrežemo.

Ješprenčkova juha
Ali ste vedeli, da ječmen med luščenjem postane ješprenj, prav droben ješprenj pa je ješprenjček? Na Gorenjskem ga zelo radi uporabljamo v različnih jedeh. Kuhan ješprenj je odličen v kremni juhici, ki ji dodamo sveža zelišča iz našega vrta in malce ekstra deviškega oljčnega olja sorte belica in leccino, ki ga prideluje Santomas Koper.
Pozimi iz njega naredimo tudi ričet, ki pa ne vključuje nujno tudi mesa.

Pražene lisičke z bučkami
Pri Kunstlju vemo, kje rastejo najbolj sočne lisičke. Dišeče gobice in bučke operemo in narežemo. Na olju prepražimo čebulo, dodamo lisičke in bučke ter na hitro popečemo. To je preprosta, hitro pripravljena jed in ena izmed najbolj priljubljenih jedi na sploh! Skrivnost je v našem posebnem žaru, ki nam omogoča, da na visoki temperaturi in z majhno količino maščobe jedi kakovostno popražimo, ne da bi jih skuhali. To je pomembno predvsem pri živilih, ki vsebujejo veliko vode, kot so to gobe in bučke.

Ajdova kaša s sezonsko zelenjavo
Ajdova kaša je specialiteta slovenske narodne kuhinje. Iz ajde so naše mame pripravljale vse mogoče jedi: močnik, žgance, kruh, kolače, pogače, štruklje, krapce, kašo itd. Pri Kunstlju uporabljamo slovensko luščena ajdovo kašo iz mlina Rangus, zelenjavo pa nam jo iz lokalnih kmetij dostavi trgovina 18sedem3.

Tradicija v slovenski kuhinji nam ponuja dobre temelje, ki nagovarjajo našo kreativnost in kličejo po novem in drugačnem. Pri Kunstlju zato negujemo slovensko kulinarično dediščino, a v svojo ponudbo z navdušenjem uvajamo novosti, ki zadovoljujejo najrazličnejše okuse naših gostov.

Zato vabimo vse ljubitelje veganske hrane, da poskusijo naše veganske jedi. Pika na i naši veganski ponudbi pa je po novem tudi kava z ovsenim mlekom.

Pridite in poskusite!

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.