Vsaka velika ljubezen ima svojo zgodbo. In ker marca praznujemo dan žena, gregorjevo in materinski dan, delimo z vami zgodbo o ljubezni naše stare mame Marije. Ko še ni bilo Facebooka in mobitelov, so se mladi Radolčani srečevali in družili na veselicah in pogosto tudi v hribih. Naš Ata in Slavko Avsenik sta rada zahajala na Roblek, saj se je govorilo, da so tam gori fletna dekleta. Na Robleku je takrat delala naša stara mama Marija. Od doma je odšla že pri 14 letih in v planinskem domu služila svoj kruh. Bila je pridna, mlada in lepa in z atom sta si bila takoj všeč.

Mama Marija (druga z leve) med pranjem perila pri planinski koči na Robleku

Ko ljubezen potrka na vrata, ji je najbolje čim hitreje odpreti. Zato je ata Marijo kmalu pripeljal h Kunstlju in sledila je ohcet, na kateri je svate zabaval sam Slavko Avsenik.

Poročna fotografija Marije in ata, leta 1951

Zaradi njene velike delavnosti, kuharskih sposobnosti in podjetnosti je Marija kmalu postala prva dama gostilne Kunstelj. Od takrat dalje se je dobro vedelo, kdo ima zadjo besedo. Njena posebna strast je bil sladoled. Starega očeta je prepričala, da je kupil stroj za izdelavo sladoleda, ona pa je izpopolnila mešanico iz svežega, domačega sadja. Tako je nastal legendarni Kunstljev sladoled, na katerega so ljudje čakali v dolgih vrstah, ki so se vile pred gostilno.

Vedno urejena, odločna in neomajna Marija je bila tudi mojstrica v pripravi štrukljev, kruha in potice. Prav njej gre velika zasluga, da je Kunstelj zaslovel daleč naokrog po svoji domači hrani. Njene recepte uporabljamo še danes in tako nadaljujemo njeno izjemno kuharsko izročilo in jo ohranjamo v lepem spominu. Marca smo v Kunstlju pripravili posebno Marijino sladico:

Pehtranova potica, marelični sladoled in čokolada, ki jo bomo ponujali ob dnevu žena (8. marec).

Kunstljeva mama Marija

Od 11. do 20. marca pa vabljeni vsi na teden restavracij16 eur za meni Kunstljevih dobrot je odličen razlog, da takoj rezervirate svojo mizo 🙂 

Če pa vas medtem zagrabi kuharski navdih, vam #KunsteljKuhavideu razkrije, kako na preprost način pripraviti rahlo korenčkovo tortico z belim čokoladnim moussom, s katero vas bomo posladkali v tednu restavracij.

Imejte se radi vsak dan, v marcu pa še malo bolj 🙂

Se vidimo pri Kunstlju!

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.