Skutina pita z borovnicami (ali borovničev cheesecake) je okusna sladica, ki obroku doda osvežujočo piko na i.

Sestavine za 10 kosov oz pekač premera 25 cm ( višina 3-5 cm):

TESTO
– 110 g sladkorja
– 110 g masla (sobna temperatura)
– 225 g moke
– 1 jajce
– 1 žlička pecilnega praška

Iz sestavin zgnetemo maso za testo, jo na tanko razvaljamo (5 mm) in položimo v pomaščen pekač tako, da jo nadevamo tudi ob robovih. V segreti pečici testo pečemo 12 minut na 180 C.

*Namig: Kako preprečiti, da nam testo ne ‘zleze’ navzdol po stranicah pekača, ko pečemo brez nadeva? To storimo preprosto tako, da na testo položimo peki papir in po vrhu natresemo suhi fižol. Lahko pa uporabimo tudi keramične kroglice za peko, bakrene kovance, ipd.

NADEV
– 400 g skute
– 200 g sladke smetane
– 200 g sladkorja
– 3 jajca

Sestavine pomešamo in stepamo 10 minut v mešalnem aparatu z metlico (multipraktiku).

DODATEK
– 100 g borovnic

Predpečeno testo premažemo z nadevom in posujemo z borovnicami. Pečemo 40 – 50 min na 150 C.

Pečenje je lažje v višjih pekačih, saj skutin nadev nekoliko naraste med peko in nam lahko uide iz pekača. Ko je pita pečena, je še nekoliko mehka, zato jo je potrebno ohladiti preden jo damo iz pekača in razrežemo.

Dober tek! 🙂

    

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.