Jabolčni štrudelj je del železnega repertoarja ob skoraj vsaki priložnosti.  Sicer spada med avstrijske nacionalne jedi, priljubljen pa je postal v 18. stoletju, ko se je iz avstro-ogrskega cesarstva razširil še drugod po svetu.

Najstarejši obstoječi recept za pripravo jabolčnega štrudlja je menda napisan na roke in sega v leto 1696! Kdo ve, koliko se razlikuje od različic, ki so se razvile kasneje … Pri Kunstlju prisegamo na star družinski recept, ki nam že vrsto let dobro služi. To potrjujejo tudi gostje, ki sladico večkrat pohvalijo in se zaradi nje tudi radi vračajo. Preizkusite ga tudi vi!

Testo

1/2 kg mehke moke
2,5 dl mlačne vode
žlička soli
jedilna žlica olja

Iz zgornjih sestavin zamesimo vlečeno testo. Premažemo ga z oljem in ga pustimo pol ure ‘počivati’.

Nadev

jabolka
sladkor
cimet
kruhove drobtine
20 g masla

Jabolka olupimo in naribamo, dodamo sladkor in cimet. Nato pripravimo drobtine z maslom tako, da 20 gramov masla stopimo in dodamo 2 žlici drobtin.

 

Jabolka olupimo in naribamo, dodamo sladkor in cimet.

Priprava

Testo podolgovato in čim bolj na tanko razvaljamo na prtu, ki smo ga predhodno nekoliko posipali z moko. Testo z rokami nežno razvlečemo in porežemo debele robove. Nadev nanesemo tako, da na zgornjo tretjino testa enakomerno naložimo maslene drobtine.

Testo z nadevom zavijemo v zavitek in položimo v nameščen pekač. Ob koncu štrudelj premažemo še z maslom in pečemo 40 minut na 180 stopinjah.

Testo razvaljamo, dodamo nadev in zavijemo v zavitke.
Zložimo jih v pekač in pečemo 40 minut. 

Štrudelj ohladimo in narežemo ter posipamo s sladkorjem v prahu.

Naj vam tekne! 🙂

Naročite se na Kunstljeve novičke

Bodite vedno na tekočem, kaj se kuha v Kunstljevih loncih!