Ko se pripravlja gibanica, zadiši po tradiciji. Kulinarična specialiteta iz Prekmurja tekne kadarkoli, saj je ravno prav sladka, sveža in sočna. Najboljša pa je takrat, ko se pripravi z občutkom in ljubeznijo. Poskusite naš recept!
Pripravite pekač (najbolje velikosti 50 x 30 cm) in 8 listov vlečenega testa v velikosti pekača.
Sestavine za jabolčni nadev:
– 1 kg naribanih jabolk
– 100 g sladkorja
Sestavine za orehov nadev:
– 200 g mletih orehov
– 50 g sladkorja
Sestavine za skutin nadev:
– 800 kg skute
– 250 g sladkorja
– 2 dl mleka
– 2 jajci
Sestavine za makov nadev:
– 200 g mletega maka
– 50 g sladkorja
– 100 g rozin
– 3 žlice olja
Najprej pripravimo vse nadeve. Pekač premažemo z oljem in vanj položimo plast vlečenega testa. Dodamo polovico jabolčnega nadeva in pokrijemo z novo plastjo vlečenega testa.
Dodamo orehov nadev in pokrijemo s plastjo vlečenega testa.
Dodamo polovico skutinega nadeva in ga posujemo z rozinami. Pokrijemo s plastjo vlečenega testa.
Dodamo drugo polovico jabolčnega nadeva. Spet pokrijemo s plastjo vlečenega testa.
Premažemo z makovim nadevom in pokrijemo s plastjo vlečenega testa.
Dodamo preostanek skutinega nadeva in ponovno pokrijemo s plastjo vlečenega testa. Vrhnjo plast premažemo z oljem.
Pečemo 60 minut na 160-180°C. Za konec gibanico še posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo z nasmeškom.
Naj vam tekne! 🙂