Ajdova kaša ima prav posebno mesto v slovenski tradicionalni kuhinji. Iz ajde so naše mame pripravljale močnik, žgance, kruh, pogače, štruklje … Uživali so jo v vodi in mleku, z njo so polnili klobase, želodce, največ pa so jo vsebovale staroslovenske krvavice, prav take, kot jih je pripravljala naša stara mama Jerica!

Poleg tega ne smemo pozabiti, da je ajda zelo zdravo živilo! Zanjo velja, da spodbuja inteligenco in je odlično gorivo za možgane, zavira osteoporozo, pomaga zmanjševati posledice stresa, skratka ljudi naredi močnejše in srečnejše. Pri Kunstlju ajdo uporabljamo kot prilogo, v štrukljih, kot glavno jed, pa tudi za pripravo odličnih veganskih jedi. Prizadevamo si, da bi obudili zavest o njeni kakovosti in da bi bila ajda pogosteje na slovenskih jedilnikih.

Zato z vami delimo Kunstljev recept za pripravo ajdove kaše z zelenjavo in prekajeno postrvjo.

Sestavine za 4 osebe

500 g ajdove kaše
1,5 l zelenjavne osnove ali vode
sol
4 žlice maslo
1 dl sladka smetana
100 g pora
200 g sezonske zelenjave
100 g prekajene postrvi
4 žlice naribanega sira
zelišča za dekoracijo

Priprava

Ajdovo kašo prepražimo brez maščobe, da zadiši. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo (ali soljeno vodo), eno minuto kuhamo in nato pokrijemo. Kaša naj se v pokriti posodi kuha približno 15 minut. Po potrebi dosolimo.

Poljubno sezonsko zelenjavo in por narežemo, prepražimo na maslu in solimo. Dodamo kuhano ajdovo kašo, maslo in malo sladke smetane.

Prekajeno postrv, kateri smo odstranili koščice, pogrejemo v (mlačni!) pečici (tako bo še bolj okusna). Ajdovo kašo razporedimo na krožnik, dodamo prekajeno postrv, potresemo z naribanim staranim sirom in dodamo sveža zelišča.

P.S.

Kaj pa sladica? Poskusite kolačke s temnim pivom!

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.