Avgust je čas poletnih vragolij in brezskrbnega uživanja. Ljudje, ki se odločijo dopustniško osvežitev poiskati v Radolci in za svoj počitniški dom izberejo Kunstlja, so polno ”zaposleni” od jutra do večera.

Če jih že zjutraj zasrbijo pete, gredo na sprehod na sotočje Save Bohinjke in Save Dolnike ali na sprehod ob Savi do Šobca (do tja vodi označena pot, kjer se nahajajo različne znamenitosti in info točke). Drugi si najamejo kolo v trgovini 18sedem3 in se zapeljejo do Ribenskega bajerja, adrenalinske odvisnike pa na Savi zabava Tina Raft.

Radolca je dopustniški raj
Foto: Radolca.si

Na poletne potepe se je v mladosti odpravil tudi naš Toni. Toda ne peš, ampak najraje z očetovo žabo! Legendarni Citroenov DS 19 je bil njegov najljubši avto in še danes se rad spominja raznih dogodivščin. V spominu mu je ostal še posebno tisti dan, ko mu je z žabo uspelo prečkati potok pod Bodenško skalo. Avto je imel namreč hidropnevmatsko vzmetenje, ki je omogočlo prilagodljivo višino podvozja in tako tudi tako avanturistično vožnjo.

Tonijev najljubši avto za avanturistično vožnjo je bila očetova žaba
Foto: osebni arhiv

Toni je na sploh imel rad adrenalin. Zato je vsa poletja najraje preživel na Radolškem bazenu in skakal v vodo iz veličastne skakalnice. Že ata Tone je pravil, da je bazen v Radolco prinesel pravo revolucijo. Kopališče so odprli leta 1933 in v trenutku je postalo glavna atrakcija, saj je bilo v tistem času za Ljubljansko Ilirijo in mariborskim Otokom, šele tretje v Sloveniji, ki je imelo petdesetmetrski bazen. Načrtoval ga je sam Ivan Vurnik in vanj postavil izredno eleganten stolp (skakalnico), ki je postal v naslednjih letih turistični simbol Radovljice na razglednicah in prospektih.

Toni je oboževal skakalnico. Iz velike 10-metrske skakalnice je skakal na glavo, iz manjše 5-metrske pa je šel še korak dlje in skakal iz stoje!

Eleganten Vurnikov stolp na Radol’škem kopališču
Foto: https://kolekcionar.eu

Ko so stolp zaradi dotrajanosti podrli, se je podrl tudi košček Tonijevega sveta. Od takrat ni več šel na bazen. Šele po dolgih 20 letih so ga vnuki omehčali in ga prepričali, da jih je pospremil na kopanje in se tako spet srečal z bazenom, kjer je preživel toliko lepih trenutkov.

S kopališčem je Radovljica postala pravi turistični kraj, razvijati pa se je pričel tudi plavalni šport. Mnogo uspešnih plavalcev je prav iz Radovljice in vsi smo zelo ponosni na našo olimpijsko plavalno delegacijo, ki jo je pred odhodom v Rio župan sprejel na Kunstljevi terasi.

Radolški plavalci z županom Cirilom Globočnikom na Kunstljevi terasi
Foto: osebni arhiv

Kakorkoli se hladite te avgustovske dni, si le privoščite kakšno ušpičiti.

Ob dolgih zimskih večerih vas bodo poleg Kunstljevih domačih dobrot, greli tudi taki spomini. 😉

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.