V 30-letih preteklega stoletja je gostilno Kunstelj vodil ata Tone (Anton Štiherle). Bil je zelo spoštovan gostinec, ki so ga poznali po celi Jugoslaviji in tudi na tujem. Znan je bil po tem, da je imel izjemno poslovno žilico in da je hitro prepoznal in tudi izkoristil prave priložnosti. Ena izmed njih je bilo zagotovo pivo! Bil je prvi, ki je pridobil zastopništvo za Laško pivo in ga razvažal po celi Gorenjski. Sprva je to počel kar z vozom in konjsko vprego. Njegov pivovarski voz je vedno pritegnil veliko pozornosti, saj sta bila konja čudovita bela lipicanca, Pluto in Belka.

Ponos gostilne Kunstelj; pivski voz z lipicancema

Pivo je prevažal v lesenih zabojih, med slamo, nato pa je konjsko vprego zamenjal za kamion. Posel mu je cvetel, bil je nadvse uspešen, spoštovan in cenjen. A kmalu se je vse spremenilo.

Začela se je vojna in takrat ni bilo več mogoče dobiti bencina za kamion. A Tone se ni vdal. Spet se je izkazala njegova iznajdljivost. Kamion je predelel na lesni plin (oglje) in se vsak dan boril za to, da se posel nadaljuje. Uspevalo mu je vse do leta 1943, dokler ga niso mobilizirali v nemško vojsko in ga deportirali v Rusijo. Nihče ni vedel, ali se bo še kdaj vrnil.

Usoda mu je bila naklonjena in Tone se je po več letih vrnil domov. A kaj je doma našel? V predalu so ležale le tri vilice! Ves inventar gostilne Kunstelj je izginil neznano kam, ostal pa mu je kamjon in njegova klena volja. Tone se je zaklel, da gostilno ponovno obudi v življenje in tako je tudi storil. S trdim delom in ob pomoči žene Marije in domačinov se je Kunstelj spet postavil na noge. In spet se je nazdravljalo s polnimi vrčki hladnega piva.

Kaj potrebujete za odličen večer? Kozarček temnega hišnega piva Rudolf 
in dobro družbo

Pridite na vrček hišnega piva tudi vi, naročite si domača jetrca (naši gostje trdijo, da je to odlična kombinacija) in se spočijte na najlepši terasi na Gorenjskem.

Gostje priporočajo; jetrca in svetlo hišno pivo Kunstelj

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.