V preteklosti so ga uporabljali kot zdravilo za zobobol, danes pa je njegov aromatičen okus cenjen tudi v kulinariki. Pehtran imamo Slovenci radi predvsem v sladicah.
Največkrat svoje mesto najde v pehtranovi potici, pri Kunstlju pa tudi v izvrstnih pehtranovih štrukljih z medom. Poskusite jih pripraviti tudi vi! Tukaj je naš recept.
Za testo potrebujemo:
– 200 g polnozrnate pšenične moke
– 300 g pšenične moke tip 400
– 1 dag soli
– 2,5 dl vode
– 1 žlica olja
Sestavine zmešamo skupaj in izgnetemo vlečeno testo. Premažemo ga z oljem in pustimo počivati 30 minut.
Za nadev potrebujemo:
– 500 g skute
– 100 g kisle smetane
– 100-200 g medu
– 3 jajca
– pehtran
Skuto pretlačimo, dodamo ji kislo smetano, jajca, med in nasekljan pehtran. Vse sestavine dobro premešamo.
Za maslene drobtinice potrebujemo:
– 50 g masla
– 50 g drobtin
Maslo stopimo in dodamo drobtine, dobro premešamo.
Priprava štrukljev
Testo razvaljamo in ga čim bolj na tanko razvlečemo po pekaču. Debele robove porežemo. Premažemo ga z nadevom in zavijemo v štrukelj.
Štruklje razrežemo v velikosti posode, v kateri jih bomo kuhali. Vsakega posebej zavijemo v prozorno folijo in jih v slanem kropu kuhamo 30 minut.
Štuklje nato narežemo, posujemo z maslenimi drobtinicami in prelijemo z medom.
Mmmm … naj vam tekne! 🙂