Ena od najbolj domiselnih različic kremne juhe, ki bo osrečila prav vsak želodček, je krompirjeva juha s penino.

SESTAVINE

Za 4 osebe potrebujemo:
1 čebulo
100 g pora (samo beli del)
100 g zelene – gomolj
2 stroka česna
300 g krompirja
30 g masla
30 g riža
1,5 l vode
Sol
1 dl belega suhega vina
100 g sladke smetane
Nekaj kapljic limoninega soka
Muškatni orešček
50 g staranega sira / Tolminski ali parmezan
4 žlice popečenega kruha
1 dl kakovostnega suhega penečega vina

PRIPRAVA JUHE

Očistimo in nasekljamo čebulo, por in česen. Olupimo krompir in zeleno ter narežemo na kocke. Pri zmerni temperaturi na maslu prepražimo čebulo in por. (*Bodite pozorni, ko pražite na maslu, saj se hrana hitreje zažge.) Dodamo česen, krompir, riž in zeleno ter zalijemo z vodo. Solimo in kuhamo 10 min. Nato prilijemo 1 dl vina. Kuhamo nadaljnih 10-15 min. Juho nato zmiksamo.

Ob koncu juho zavremo, odstavimo in dodamo 1 dl penine.

Stepemo sladko smetano, jo solimo, dodamo nekaj kapljic limoninega soka in muškatni orešček.

V skodelice, v katerih bomo juho postregli, namestimo opečene kruhove kocke, nariban sir in žlico stepene sladke smetane.

Vročo juho damo v čajnik.

Gostom postrežemo skodelice z jušnim nadevom in vanje nato nalijemo juho.

Mmmm, se vam že cedijo sline? 🙂

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.