Ste mislili, da se s pivom ne da narediti sladice? Ha! Poskusite naslednji recept in ugotovili boste, da je lahko pivo odlična sestavina za sočne kolačke.

Sestavine za testo:
250 g masla (sobna temperatura)
250 ml temnega piva
100 g kakava v prahu
400 g sladkorja
140 g sladke smetane
2 jajci
250 g moke
2 žlici pecilnega praška

Sestavine za kremo:
250 g maskarpone-ja
130 g sladke smetane
100 g medu
50 g sladkorja v prahu

Sestavine za preliv s temnim pivom:
1 dl temnega piva
3 žlice sladkorja
5 žlic sladke smetane

Za dekoracijo pa uporabimo:
20 slanih prestic

Priprava kolačkov:
Prvo se lotimo priprave kolačkov. Maslo in sladkor penasto umešano ter nato dodamo eno jajce, pomešamo, nato pa še eno jajce. Nato primešamo še pivo in sladko smetano.
V drugi posodici presejemo moko in kakav ter dodamo pecilni prašek ter vmešamo v zmes za testo, ki jo porazdelimo v 20 do 22 modelčkov za mufine.
Pečemo 17 minut na 180 – 200 stopinjah. Ohladimo.

Priprava kreme:
Stepemo sladko smetano in sladkor. Primešamo med in maskarpone zer dobro premešamo. Kremo nadevamo v dresirno vrečko. Priprava preliva: V ponvico z debelim dnom damo sladkor in na srednjem ognju karameliziramo (tako da malo porjavi). Ne mešamo. Prilijemo temno pivo (pozor zelo vroče!!) in pokuhamo, da se vsa karamela raztopi. Dodamo sladko smetano in še malo pokuhamo.

In za konec …
Na kolačke s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo kremo, prelijemo z malo omake in na vrhu vsakega damo prestico.

Dober tek in velko užitkov pri ustvarjanju!

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.