Vsako leto ob kulturnem prazniku, 8. februarja, se Slovenci poklonimo našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu. Na Gorenjskem je ta dan še posebno praznično.

Vrba v Žirovnici, kjer se je pesnik rodil, vsako leto organizira slavnostno prireditev in obiskovalce vabi na Pohod po Poti kulturne dediščine, na kateri je ena izmed postojank tudi Prešernova rojstna hiša.

Na ta dan lahko svoj prispevek h kulturi izrazimo tako, da se udeležimo kakšne kulturne prireditve, obiščemo muzej ali razstavo, pa tudi tako, da si privoščimo tradicionalno domačo hrano. Slovenska kulinarika je nenazadnje pomemben del naše kulturne dediščine.

Kaj so jedli v Prešernovem času

Kako so kuhali v Prešernovih časih, je odkrival slovenski etnolog dr. Boris Kuhar in svoje ugotovitve predstavil v knjigi Kuharica v Prešernovem času. V njej so zapisani recepti z začetka 19. stoletja, po rokopisih ljubljanske gospodinje Katharine Werderdus.

In kaj je bilo takrat na krožnikih meščanskih gospoda? Med mesnimi jedmi so bile takrat v modi teletina, perutnina in divjačina. Dušo meščanske kuhinje pa je bojda predstavljala govedina, medtem, ko je bila svinjina bolj za kmete, zato jo pri meščanskih jedeh srečamo bolj poredko.

Na menijih so se pogosto znašli tudi narastki in kuhe, izjemno priljubljene pa so bile sladice. Kmet si je lahko sladke dobrote (potica, štruklji …) privoščil le ob prazniki, v meščanski kuhinji, pa se je prav vsak obrok zaključil s sladico. Priljubljene so bile pomarančna torta, rumova žolca, mlečna strjenka

A tako, kot se obrok ni mogel končati brez sladice, se ni smel začeti brez juhe. ”Najbolj imenitna meščanska juha je bila fazanova juha, ki so jo zabelili s konjakom,” dodaja Kuhar.

Kaj pa Prešeren?

Boris Kuhar v svoji knjigi zapiše, da je France Prešeren že doma, na Gorenjskem, rad dobro jedel, še bolj pa kot študent na Dunaju in potem po vrnitvi v Ljubljano, kjer je bil redni obiskovalec ljubljanskih gostiln.

Prešerna kulinarika pri Kunstlju

Pri Kunstlju negujemo slovensko kulinarično izročilo in svoj doprinos k praznovanju kulturnega praznika predstavljamo na način, ki je nam najbolj blizu, s pristno domačo hrano.

V mesecu februarju vam je na voljo Prešerna južina, s katero boste okusili Prešernove čase in morda celo občutili kanček poetičnega navdiha.

Prešerna južina pri Kunstlju

Zelenina kremna juhca
Proseni štrukeljc s suhimi figami
***
Našpikana govedina
Tenstan krompir in zelenjava
Hrenov koh

ali

Brancinov file
Ajdova kaša s korenjem in repo
Hrenov koh
***

Torta Julija

Cena: 18 €

Viri:

Pod pokrovko, Radio Slovenija 1

Boris Kuhar: Kuharica v Prešernovem času, Cankarjeva založba.

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.