Kunstelj je od nekdaj veljal za sinonim druženja, zabave in dobre nedeljske južine. V 50-ih letih preteklega stoletja so v gostilno zahajali mnogi znani obrazi, nekatera druženja, s svojimi značilnimi rituali, pa so s časom postala tradicionalna. Strežno osebje je takrat zelo dobro poznalo navade in želje stalnih gostov. Spomini na nekatere so se ohranili vse do danes.

Za druščino, ki so jo sestavljali radovljiški župnik, pisatelj Janez Jalen in dolgoletni blejski župnik in zgodovinar Franc Gornik, je bilo na primer značilno, da so vedno vnaprej rezervirali ‘svojo’ Pesniško sobo. Tudi njihove kulinarične želje so bili vsakokrat iste. Vedno so namreč naročili ribe.

Prav tako je bilo že običajno, da so vsako popoldne (razen v nedeljo!) ob 17. uri s ‘placa’ in s Predtrga h Kunstlju prihajali na dva deci mnogi znani Radolčani in Leščani, kot so lastnik trgovine Železnina- špecerija-porcelan, glavni mojster ključavničarske delavnice, usnjar, odvetnik, … Za vsakega se je vedelo, kaj ima rad in kaj bo naročil. Lastnik trgovine je na primer vedno naročil 2 dcl rebule pa 3 dcl radenske in želel, da se mu oboje postreže v vrčkih. Mešanico svojega napitka si je najraje pripravil sam.

  

Nedelje so bile pri Kunstlju najbolj ‘živahen’ dan v tednu. Najprej so prišli ‘mašarji’, ob 11. uri pa je bila na vrsti že ‘prva runda’ kosil. Takrat so namreč prispeli romarji z Brezij. Okrog 12.30, ko so le-ti z južino zaključili, pa je nastopila še ‘druga runda’ kosil za avstrijske in domače goste. Včasih je prišlo še do ‘tretje runde’ kosil. In kaj je bilo običajno na nedeljskem meniju? Večna klasika: goveja juha, pečenka ali dunajski zrezek, pražen krompir in solata.

Nekoč je bilo druženje tisto, ki je ljudi povezalo, zabavalo, jih opremilo z novimi informacijami in krepilo občutek skupnosti. Danes žal ni več tako.

Zimski čas praznikov je lahko dobra priložnost, da se ponovno spomnimo, kako pomembno je, da negujemo medsebojne odnose tudi tako, da se bolj pogosto srečamo v živo in ne samo v virtualnem svetu.

Obudite tradicijo druženja in povabite svojo družino in prijatelje na dobro domačo južino ali kozarček.

Se vidimo pri Kunstlju!

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.