Povzpnite se na vrh hriba in s polnimi pljuči zadihajte svež alpski zrak. Lahko peš ali s kolesom.  Odpočijte si ob veličastnih razgledih zelenih planjav. Raziskujte pohodniške poti v Radol’ci, podajte se na tematske poti in se preizkusite v igri golfa. Adrenalin po žilah vam poženejo vodni športi, kot so kajak in rafting, morda pa si želite le tišine in miru ob spokojnem ribarjenju. Radol’ca je raj za aktivna doživetja. Odkrijte, kaj vam svetujejo domačini!

  • Pohodništvo

Radovljica je dežela visokih alpskih vršacev, mogočnih vrhov Karavank in gozdnatih planot Jelovice, Pokljuke …  Radovljica predstavlja odlično izhodišče za sprehode, pohode, pa tudi bolj ambiciozne planinske podvige. Naše najljubše planinske poti v okolici Radovljice so:

Sankaška koča (839 m)
izhodišče: središče Begunj, Krpin
Tematska pot: Petrova pot Begunje

Kaj svetujejo domačini:
Na Sankaško kočo se lahko povzpnemo tudi v zimskih mesecih, ko je že mrak. Najlepši nočni pohod boste seveda doživeli ob polni luni, dobro pa je, da se opremite z naglavno svetilko in pohodniškimi palicami. Sankaška koča je odprta do 19. ure. 

Vodiška planina (1.110 m)
izhodišče: Kropa, Kamna Gorica, Jamnik

Kaj svetujejo domačini:
Vodiška planina ponuja čudovit razgled, zato se je nanjo najlepše povzpneti ob lepem in sončnem vremenu. Trud ob vzponu bo zagotovo poplačan ne samo zaradi razgleda, temveč tudi zaradi odličnih štrukljev, ki jih ponujajo v koči.

Planina Preval (1.311 m)
izhodišče: Dolina Draga, Podljubelj

Kaj svetujejo domačini:
Na pot vzemite tudi svetilko, saj vas pot pelje skozi Bornov tunel, v katerem bodite pazljivi na luže in občasno nizek strop. Prijetna popestritev poti pa vas čaka že v dolini Drage, kjer vam je na voljo lokostrelski parkur Draga s 30 maketami gozdnih živali.

Radovljica je tudi odlično izhodišče, če želite obiskati Triglavski narodni park. Kraji, ki vam jih priporočamo so: Pokljuka (45 min vožnje), Bohinj – jezero (1 ura vožnje), Mojstrana (45 min vožnje) in Kranjska Gora (1 ura vožnje).

  • Sprehodi – Tematske poti

Ko si želimo le sproščenega pohajkovanja v naravi, so za nas kot nalašč tematske poti v Radovljici. Naše najljubše tematske poti so:

Pot ob Savi
Na poti se vam v različnih letnih časih ponuja nešteto priložnosti za nabiranje divjih zelišč, katera lahko nato uporabite za pripravo ‘divjih jedi’. 😊 Pri Kunstlju na poti ob Savi radi nabiramo zajčjo deteljo, čemaž in smrekove vršičke, jeseni pa robide!

Kaj svetujejo domačini:
Ustavite se na tematskih točkah, kjer si lahko na informativnih tablah preberete veliko zanimivega o naši naravni dediščini. Med najbolj zanimive spada tudi mokrišče Šobec in lehnjakov izvir.

Naravoslovna učna pot Pusti grad
Tematska pot na Pusti grad je dolga 5 kilometrov in poteka krožno ob reki Savi ter razkriva očarljive naravne in kulturne posebnosti Lipniške doline.

Kaj svetujejo domačini:
Malico raje pojejte že na poti, saj vas lahko na Pustem gradu pričakajo nagajive koze. 🙂

Vodna učna pot Grabnarca
Če je razgled tisto, kar vas najbolj privlači, potem vas vodna učna pot Grabnarca nikakor ne bo razočarala. Pot vas namreč vodi po prostranih poljih, od koder se odpira veličasten razgled na Karavanke in Julijske Alpe. Ob potočku Grabnarica vas vodna učna pot Grabnarca vodi od izvira Lipnice do grofovega bajerja in nazaj.

Kaj svetujejo domačini:
Če ste na preži za najbolj fotogenično točko, jo boste na potočku Grabnarica zagotovo našli.

  • Kolesarjenje

Kolesarjenje v Radol’ci je zabavno in enostavno, saj so na voljo številne kolesarske poti, ki vas peljejo po stranskih cestah, ki ponujajo najlepše razglede. Vsak kolesar si lahko poljubno izbere, po kateri kolesarski poti želi raziskovati okolico. V ta namen so na poteh postavljeni jasno označeni kolesarski smerokazi s podatki o smeri, oddaljenosti in težavnosti kolesarske poti.  Zemljevid kolesarskih poti dobite v TIC Radovljica ali ga naložite TUKAJ.

Kaj svetujejo domačini:
Pri Kunstlju lahko naročite malico za na pot (VIP piknik cekarček) in si privoščite piknik na idilični lokaciji. Če boste kolesarili ob reki Savi, ne pozabite s seboj vzeti tudi kopalke, saj boste tam odkrili čudovite peščene in prodnate plaže. A, pozor! Voda je precej osvežujoča (beri: ledeno hladna).

 

  • Golf

Le streljaj od Radol’ce se nahaja Royal Golf Bled, ki se (povsem upravičeno) uvršča med najlepša golfska igrišča v osrednji Evropi. Igrišče za golf Bled vključuje legendarno Kraljevo igrišče in sodobno Jezersko igrišče, ki skupno ponujata 27 polj. Kraljevo igrišče z 18 igralnimi polji je leta 1972 projektiral priznani golfski arhitekt Donald Harradine, sodobnejše Jezersko igrišče z devetimi igralnimi polji pa slovi po svojem razgibanem terenu s tremi vodnimi ovirami. Zanimivo je tudi to, da je bilo igrišče last kraljeve družine Karadžordževičev. Pred nekaj leti so novi lastniki igrišče povsem prenovili in ga spremenili v luksuzni resort, ki je ponovno vreden kraljevskega imena.

Kaj svetujejo domačini:
Restavracija 9, ki se nahaja v glavni klubski hiši, je ena najbolj prestižnih restavracij na Gorenjskem. Odlično vam pripravijo različne vrste mesnin, pohvalijo pa se lahko tudi z bogato ponudbo slovenskih in tujih vin. Goste se naproša, da v restavracijo ne vstopajo v oblačilih iz džinsa in s športno obutvijo (smart casual dress code).  

Na reki Savi v Radol’ci je možno tudi doživeti izkušnjo, ki jo ponujata rafting in kajak. Če si želite zabavne izkušnje v dobri družbi, izberite rafting, ki v Radovljici poteka tako na reki Savi Dolinki kot tudi na reki Savi. Zanimivo doživetje pa vam ponuja rudi spust s kajakom po reki Savi, ki je znana po svoji umirjeni naravi. Najbolj ugoden čas za vodna doživetja v Radovljici pa je od 1. maja do 30. oktobra.  Več informacij vam nudi Tina Raft.

Kaj svetujejo domačini: 
Če ste med pogumnimi iskalci adrenalinskih doživetij, se lahko v poletnih mesecih odločite za skok v vodo iz Fuksove brvi. Pred tem se seveda pozanimajte o višini vode!

Slovenija se lahko pohvali, da spada med bolj vodnate države srednje Evrope. Potoki, reke in jezera so ponekod povsem neokrnjena, kar pričara ljubiteljem ribolova prav posebno doživetje spokojnosti in miru. Obiskovalci Radol’ce se lahko odpravijo na ribolov na reko Savo, na potok Lipnica ter v ribnik Vošče. Še posebno priljubljena lokacija je Lancovo, kjer se v Reko Savo združita vode reke Save Bohinjke in Save dolinke, v vodah pa se ribičem ponujajo potočna postrv, lipan ter tudi kapitalna naravna šarenka. Ribolovna sezona se začne že prvega marca, dovolilnice pa je možno kupiti na TIC Radovljica in TUKAJ.

Kaj svetujejo domačini:   
Pri Kunstlu si naročite malico za sabo (VIP piknik cekarček), v lokalni trgovini 18sedem3 pa lahko kupite še kakšen domači priboljšek. 

Novim dogodivščinam naproti! Dobrodošli v Radolc’i in pri Kunstlju!

Prijavite se na e-recepte gostilne Kunstelj
Vsak mesec izvirne ideje za kuhanje tradicionalnih slovenskih jedi.

S prijavo na e-recepte gostilne Kunstelj soglašate s Politiko zasebnosti gostilne Kunstelj. Osebne podatke hranimo izključno za naše namene obveščanja in analize. Odjava od e-novic je mogoča kadar koli.